Fra Boligblog til Boligblok: Theis fikser Københavns boligmangel!

Boligmangel Renovering af lejligheder i Farum

København har en boligmangel. Over de næste ti år skal der bygges 45.000 nye boliger, siger Københavns Kommune selv. Man regner nemlig med, at der kommer over 100.000 nye københavnere til. Det rejser tre spørgsmål: Når vi det? Hvad bliver huslejen? Og kan vi gøre noget ved det? Jeg forsøger at finde svar over de næste par måneder!

Jeg har været blogger på Boligbloggen.nu i snart tre måneder, og jeg har snakket med en hulens masse mennesker om det at bo. I København, i forstæderne, på en båd, i en bil, på femte sal, i stuen, sammen med andre og helt alene. For alle dem, jeg har snakket med, har det på ingen måder været nemt at finde et sted at bo.

Personlig har jeg selv været boligløs i tre måneder, da jeg først prøvede at flytte til København. Ikke nogen rar oplevelse, kan jeg tilføje. Jeg frygter, at med ekstra 100.000 mennesker, kunne det i fremtiden sagtens tage mange, mange år at finde en bolig i København eller omegn. Jeg har derfor besluttet at tage et kig på, hvordan man kan bygge 45.000 gode og billige boliger. Med andre ord: Jeg vil prøve at fikse Københavns boligmangel!

Boligmangel forsvind!

Det viser sig, at boligmarkedet er en kompleks (aka træls) størrelse. Og jeg har endnu ikke fundet den ene organisation, kvinde eller mand, der kan løse boligmanglen. Derfor har jeg skrevet mit angreb op i punktform og faser, så det bliver lidt mere overskueligt at sætte i værk! Listen er ikke færdig endnu, og hvis du har andre gode idéer, folk jeg skal snakke med eller spørgsmål, så skriv endelig i kommentarfeltet her eller på Facebook.

  • Ansigterne – Først og fremmest så er der en masse mennesker, der er berørt at, at der heller ikke i dag er nok boliger til almindelige mennesker i København. Jeg snakker med en håndfuld af unge mennesker, der lever i en rygsæk, fordi de ikke kan komme ind på boligmarkedet. Du kan også læse lidt om Politikens serie om boligløse her. 
  • Problemet – Vi skal have fundet ud af, hvor stort problemet er. Der flyver rundt med tal og analyser, men hvem ved egentlig hvor stor boligmanglen er nu? Og hvor stor kommer den til at være fremover? Læs mere om kampen om sandheden og faktiske data her. 
  • Pionererne – Jeg er ikke den første, der opdager boligmanglen i København. Men i modsætningen til mange andre, så findes der en håndfuld af mennesker, der faktisk gør noget ved problemet. Jeg vil besøge midlertidige containerbyer og finde folk, der har forsøgt at gøre noget ved boligmanglen.
  • Loven – Lokalplaner, byggelovgivning og nye regler. Der er åbenbart en rodet samling af love, der gør det svært at gøre noget ved problemer. Overborgmester Frank Jensen vil gerne bygge 9000 billige boliger, men planloven bliver ændret. Det gjorde den så ikke alligevel. Jeg er forvirret, og spørger derfor nogle med forstand på loven, om hvad der er oppe og nede.
  • Pengene – Det koster kassen at bygge boliger. Men ud fra hvad jeg kan forstå (og betaler i husleje), så virker det også til at være en rigtig god forretning. Spørgsmålet er derfor, hvem sidder på pengene, og hvad skal der til for at åbne pengekassen op? Jeg tænker at snakke med min bank.
  • Politikerne – Der er kommunalvalg i år, så derfor kommer politikerne ud fra de lokaler, de normalt holder møder i, og ser københavnerne i øjnene. Hvad vil de gøre, og hvad har de gjort? Det kan du læse mere om her. 
  • Matadorerne – Og til sidst, så skal vi banke på hos dem, der virkelig kan gøre noget. Dem med mulighederne, pengene og magten. Hvad skal der til for, at de bygger flere og billigere boliger? Kan vi påvirke dem?

Med håb om en boligmangel, der snart forsvinder

Dette er mit udkast til en angrebsplan. APPLPPM-metoden kalder jeg den. Som jeg sidder her i min lejlighed og kigger på listen, er der meget, der skal gøres, men ingen sagde, at det var en nem kamp. Læs med på bloggen i de næste par måneder, og følg med i min kamp mod boligmanglen. Jeg opdaterer denne side løbende. Skriv endelig, hvis du har en god idé eller en træls dag. Jeg tager nemlig i mod det første og lytter gerne til det sidste.

About Theis Eizo Bedsted

Ens liv bliver defineret af de steder, man bor. Jeg er 24 år gammel og elsker små historier om bolig og livet. Skriv gerne, hvis du har noget på hjerte, eller du har brug for en kop kaffe.

2 thoughts on “Fra Boligblog til Boligblok: Theis fikser Københavns boligmangel!

  1. Boligmanglen skyldes huslejereguleringen, og de høje boligpriser skyldes en række andre reguleringer, såsom minimumsstørrelser på boliger, og byggehøjderestriktioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *