“Jeg syntes, det lød lidt sejt og 70’er-agtigt”

Jeg har snakket med Lærke, der bor i Danmarks ældst eksisterende kollektiv – Maos lyst – og elsker det. Her fortæller hun om, hvad du kan forvente, hvis du drømmer om det samme.

Hvorfor kollektiv?
Første gang jeg flyttede i kollektiv, ville jeg gerne have nogle seje mennesker omkring mig, og jeg syntes det lød lidt sejt og 70’er-agtigt. Da jeg skulle videre, gik det op for mig, at jeg får rigtig meget energi af at være sammen med andre – især lave og udrette ting med andre! Derfor søgte jeg i kollektiv med hus og have. For mig giver det SÅ meget mening at dele alt, spare på vandet, undgå madspild, låne ting af hinanden og sætte forbruget ned. Så nu tror jeg, at jeg altid vil bo i kollektiv eller bofællesskab!

Hvordan fungerer jeres kollektiv?
Vi er 10 andelshavere i et stort hus, hvor vi har et værelse hver, så vi bor meget tæt.
Vi deler næsten alt, men har en hylde i køkkenet til private ting. Vi køber stort ind fælles og får nogle ting leveret til døren – Det gør hverdagen lidt nemmere.

Vi er det ældste eksisterende kollektiv i Danmark, så der er en masse overleverede traditioner, og vores måder at gøre tingene på er velafprøvede og robuste. Men når det er sagt, så er vi også bare et moderne kollektiv med 10 meget forskellige mennesker, der skal have en hverdag til at fungere med job, studier, venner, kærester, familie mm.

Huslige pligter, hvordan fungerer det?
Vi har ikke rengøringsrotationer, men ansvarsområder. Nogle er ansvarlige for fælles storindkøb eller økonomien og andre mere “ukonkrete” ting.
Dvs. man også kan prikke til hinanden og sige “Hey du, det kunne være fedt, hvis toilettet blev gjort rent snart”. Derudover har alle en fast maddag hver uge, og vi forventer at alle deltager i arbejdsdage.

Hvor meget tid bruger I sammen?
Det er meget forskelligt. I perioder er vi alle sammen hele tiden, andre gange holder folk sig mere til sig selv eller har travlt ude i byen. Vi holder flere fester om året og har arbejdsdage, fødselsdage mm., så vi er meget sammen. Og det kan jeg også bedst lide – det er lidt trist, hvis der er 8 mennesker hjemme og alle er på deres værelser. Det fedeste er de der aftener, hvor man lige pludselig ender med at sidde i fire timer efter aftensmaden og snakke og grine eller strikke, mens nogen læser avis eller spiller spil.

Hvad ville du gerne have vidst inden du flyttede ind?
Det jeg er blevet overrasket over er, hvor meget jeg lærer af at bo i kollektiv. Jeg har lært meget om mig selv, ikke mindst at jeg kun kan tale for mig selv! Det er vigtigt for fællesskaber, at man kan sige hvad jeg har lyst til og hvad jeg mener. Så har de andre noget at forholde sig til. Og så skal man selvfølgelig lytte til de andre og være villig til at lade dem påvirke og rykke ved dine holdninger og måder at gøre ting på.

Hvilken type skal man være hvis man skal bo i kollektiv?
Man skal kunne lide mennesker. Men alle kollektiver er forskellige, og de afhænger af de mennesker der bor der, og hvad man gerne vil være fælles om. Er vi kun fælles om maden, det sociale eller det praktiske? Eller vil vi gerne være en fælles del af hinandens liv på godt og ondt?

Har du nogle gode råd du vil give med på vejen?
Find ud af hvorfor du vil bo i kollektiv! Og vær bevidst og ærlig om dine bekymringer ved det.
Følg din mavefornemmelse, når du besøger et sted.

Og vigtigst: I din ansøgning, så lad være med at skrive, at du søger fordi du “mangler et sted at bo” – det er der 100.000 andre der også gør. Jeg vil vide, at du har læst opslaget, og hvorfor du gerne vil bo i netop mit kollektiv.

About Dina Jans

Mit navn er Dina, jeg er 22 år gammel og bor i København. Jeg har de sidste 2,5 år boet 5 forskellige steder og bor nu i en lille 1v på Amager. Til dagligt læser sociologi på Lund Universitet i Sverige.

One thought on ““Jeg syntes, det lød lidt sejt og 70’er-agtigt”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *