Budget – hvad koster det egentlig?

Det er ikke helt billigt

Går du med tanker om at flytte hjemmefra?

Hvis ja, kan det næsten føles fuldstændigt uoverskueligt fordi der er så mange praktiske og økonomiske (Læs: kedelige) ting du skal være opmærksom på.

Det er ikke helt billigt at flytte. Du mangler uden tvivl en hylde, sofa eller noget helt tredje, og så koster det en del at få en flyttemand ud – hvis du altså ikke har mulighed for at låne de gamles bil. Derudover er der næsten altid et indskud og en forudbetalt husleje, der skal lægges, inden du flytter ind. Det er ofte 3 måneders husleje samt 3 måneders depositum – hvilket derfor betyder, med en husleje på  5.000kr skal du være klar på at kunne lægge 30.000kr.

Når du først er flyttet begynder regningerne at komme og jeg blev personligt overrasket over hvor dyrt mad i virkeligheden er. Den øko-juice din mor altid har haft i køleskabet, som du før bare har set som en selvfølge, er altså ikke helt billig. Derfor kan det være en hjælp at få et overblik over, hvad du egentlig kommer til at skulle betale, når du står på egne ben.

Her giver jeg et overblik over mine faste udgifter:

Budget_OverblikFordi jeg pt. arbejder, har jeg prioriteret at have et fadderbarn, have fitnessabonnement og at have relativt mange penge til mad. Når jeg til sommer skal til at studere kommer jeg til at revurdere mit budget. Jeg må erkende at jeg gerne lever af havregrød og pasta, hvis det betyder at jeg kan drikke nogle øl i weekenderne, eller tage ud og rejse engang i mellem. Og selvfølgelig også købe et stykke tøj i ny og næ.

Hvis du vil se om du kan få det til at hænge sammen økonomisk, vil jeg anbefale dig at lave et budget hvor du modregner dine faste udgifter, med din indkomst.

Hvis du er smart (hvilket jeg endnu ikke har taget mig sammen til at være), burde du også anskaffe dig både en indbo, ulykke- og ansvarsforsikring – det er ret billigt hvis du er studerende og helt klart det værd.

Du skal være forberedt på at der vil være transportomkostninger i forbindelse med at komme til/fra studie/arbejde, med mindre du har cykelafstand – og ikke er doven selv hvis den mindste dråbe falder.

Spar op!

Når du har betalt dine månedlige udgifter er det en god ide at lægge lidt penge til side. Det behøver ikke være meget, men et par hundrede kroner hjælper altså i længden. Det vil give dig lidt økonomisk luft så du har råd til at ødelægge skærmen på din iPhone når du har drukket for mange øl eller til at kunne betale tandlægeregningen.
Det er også en virkelig god idé, at tilmelde dine regninger til Betalingsservice (også forkortet PBS), for så bliver pengene overført automatisk fra din konto til f.eks. din udlejer eller dit forsikringsselskab – og så slipper du for at bruge tid på det hver eneste måned.

Ja, der er meget der er sjovere end at holde styr på sine regninger – men det er altså meget rart at have et overblik over sin økonomi, så du til sidst ikke ender med at have overtræk på kontoen.

About Dina Jans

Mit navn er Dina, jeg er 22 år gammel og bor i København. Jeg har de sidste 2,5 år boet 5 forskellige steder og bor nu i en lille 1v på Amager. Til dagligt læser sociologi på Lund Universitet i Sverige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *